Onderzoek

[wp_ad_camp_2]

Voordat je begint met het schrijven van het adviesrapport dien je een vooronderzoek uit te voeren. In dit vooronderzoek dien je een aantal punten helder te krijgen:

Boeken over onderzoek.

  • Vraagstelling
  • Achtergrond
  • Probleemstelling.
  • Opdrachtformulering.

Vraagstelling.

Na dit vooronderzoek leg je de achtergrond, de probleemstelling en de opdrachtformulering ter beoordeling en goedkeuring aan de opdrachtgever.

Achtergrond.
De achtergrond geeft aan wat de belangrijkste gebeurtenissen zijn waar tegen deze opdracht uitgevoerd gaat worden. Welke omstandigheden en of symptomen hebben of kunnen mogelijk in de toekomst er voor zorgen dat de onderneming in problemen kan komen. De achtergrond geeft aan waarom een onderzoek nodig of gewenst is.

Probleemstelling.
Om een duidelijke afbakening te krijgen waar het onderzoek antwoord op gaat geven is het nodig dit in een duidelijke probleemstelling vast te leggen. Een probleemstelling start dan ook altijd met een vraag. Bijvoorbeeld “Hoe is de onderneming in staat om de winsdaling te keren?”

Opdrachtformulering.
Op basis van de achtergrond en probleemstelling zal een opdracht gedefinieerd moeten worden. Deze opdracht zal aangegeven wat er van de adviseur wordt verwacht en welke oplossingsrichting gekozen gaat worden. Deze oplossingrichting is uiteraard globaal, maar door een SMART formulering van de opdracht wordt deze geconcretiseerd. Een opdrachtformulering start daarom altijd met een werkwoord.

[wp_ad_camp_2]

1 gedachte over “Onderzoek”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.